Achtergrond: De mannenwereld die de game-industrie heet

Vrouwen gamen net zo veel (of soms zelfs meer) dan mannen, maar de game-industrie is nog steeds een echte mannenwereld. We zagen het al terug in de media, maar hetzelfde geldt voor de bedrijven die games ontwikkelen. Groot is de kans dat de games die je speelt, grotendeels zijn bedacht, ontworpen, gebouwd en afgerond door mannen. Waar zijn alle vrouwen gebleven?

De verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke programmeurs

Neem deze percentages uit het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld: de meest recente cijfers van TIGA, het vertegenwoordigende orgaan voor de Britse game-industrie, laten zien dat slechts veertien procent van alle werknemers in de Britse game-industrie vrouwelijk is. Veertien procent, terwijl in 2016 het percentage vrouwelijke gamers daar op 58 procent lag. Uit het artikel dat eerder deze week gepubliceerd werd op GamerGIRL, getiteld ‘De opmars van de vrouwelijke gamer’, bleek dan ook dat vrouwelijke gamers wel degelijk aanwezig zijn in onze samenleving. In veel westerse landen zijn er zelfs meer vrouwelijke dan mannelijke gamers. Maar deze gelijke verdeling zien we totaal niet terug in de game-industrie, waar vrouwen sterk in de minderheid zijn.

Iedereen kan begrijpen dat veertien procent een enorm laag aantal is. Vooral aan de technische kant van de game-industrie zijn vrouwen ernstig in de minderheid: slechts 3 procent van de programmeurs in de industrie is vrouwelijk, tegenover 11 procent van de game designers, zo blijkt uit cijfers uit 2013. Dat betekent dus dat maar liefst 97 procent (!) van gameprogrammeurs mannelijk is. Nu moet wel gezegd worden dat er een stijgende lijn te bespeuren is op het gebied van vrouwen die in de game-industrie werken: in 1989 lag het aantal vrouwen in de gehele industrie namelijk maar op 3 procent. Er is dus zeker een groei aanwezig, maar het is bij lange na niet genoeg. Waarom zijn er zo weinig vrouwen aanwezig in de game-industrie?

#1reasonwhy

Eind 2012 werd de hashtag #1reasonwhy ingezet door een hoop vrouwen die werkzaam zijn in de game-industrie. Hoewel de hashtag inmiddels een paar jaar oud is, bieden deze tweets nog steeds een goede blik op de redenen waarom er zo weinig vrouwen in gaming werken. Deze hashtag ontstond naar verluidt nadat een mannelijke gamer zich op Twitter afvroeg waarom er zo weinig vrouwen in de game-industrie werkten. Hierop reageerden veel vrouwelijke game-ontwikkelaars door realistische problemen aan het licht te brengen, waar ze tijdens hun werk mee te maken krijgen:

Deze tweets vormen slechts een kleine greep uit honderden reacties, maar ze zeggen eigenlijk al meer dan genoeg: zelfs in deze ‘moderne’ tijd krijgen vrouwen in de game-industrie nog veel te maken met seksisme. Ze worden aangezien voor hulpjes, ze worden niet serieus genomen en krijgen in sommige gevallen zelfs te maken met seksuele intimidatie. Niet heel gek dus, dat de game-industrie weinig vrouwen aantrekt.

Een positieve ontwikkeling

Gelukkig maakt de game-industrie grote veranderingen door, zelfs op dit moment. De industrie is al een stuk vriendelijker tegenover vrouwen dan pakweg vijf jaar geleden. Meer bedrijven beginnen zich eindelijk te realiseren dat vrouwelijke gamers daadwerkelijk bestaan, waardoor een andere aanpak vereist is.

Een voorbeeld hiervan is Intel, dat 300 miljoen dollar heeft uitgetrokken voor de bevordering van diversiteit in haar bedrijf. Zo wil het bedrijf er onder andere voor zorgen dat het aantal vrouwelijke werknemers groeit. Het mag ook zeker genoemd worden dat het aantal boothbabes, dames op evenementen die alleen dienen als eye candy voor de mannelijke bezoekers, de laatste jaren drastisch is afgenomen. We zien deze ontwikkeling verder terug in de games zelf, wanneer ontwikkelaars er voor kiezen middelen in te zetten om seksisme in de community tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de enorm populaire MOBA League of Legends: spelers krijgen in-game te weten wanneer hun uitlatingen niet op prijs gesteld worden door de community.

Denk verder aan verschillende initiatieven die opgezet zijn door grote gamebedrijven om de industrie een betere plek te maken voor vrouwen, zoals het Women In Gaming evenement van Xbox, waarbij vrouwen van over de hele wereld samenkomen om te netwerken en naar sprekers te luisteren. Een ander voorbeeld is Girls Make Games, een zomerkamp voor meisjes die interesse hebben in het ontwikkelen van games, dat sinds dit jaar een nieuwe sponsor heeft gevonden in Sony. Andere partners van dit project zijn Xbox, Intel, Google Play en Humble Bundle.

“Seksisme is te overkomen”

Er is dus zeker hoop te vinden, als je goed zoekt. GamerGIRL sprak laatst met de Canadese game-ontwikkelaar Brie Code, waarbij seksisme in de industrie ook ter sprake kwam. Zij is van mening dat seksisme geen onoverkoombaar obstakel is, en dat we met de juiste tools en bondgenoten een betere industrie kunnen bouwen. Nederlandse indie game-ontwikkelaar Sherida Halatoe opperde bovendien dat we niet zozeer moeten kijken naar geslacht, maar vooral naar diversiteit in het algemeen:

“Ik vind dat daar meer de focus op moet liggen: we moeten niet mensen erbij betrekken om de nummertjes gelijk te trekken, maar we moeten mensen erbij krijgen omdat ons medium er als geheel beter van wordt. We gaan toffere, interessantere dingen maken op het moment dat er meer inspiratiebronnen zijn om uit te putten. Hopelijk gaan mensen daar meer op focussen in plaats van het onderscheid tussen man en vrouw.”

Wat kunnen we verder zelf doen om seksisme tegen te gaan? Het artikel “Coding Like a Girl” (leestip!) geeft meerdere antwoorden op deze vraag: neem bijvoorbeeld aan dat de mensen die je spreekt op conferenties bekwaam zijn in hun vakgebied, ook als je met een vrouw praat. Neem in ieder geval nooit aan dat een vrouw slechts het ‘hulpje’ van een man is. Wanneer je feedback geeft, bijvoorbeeld op een presentatie, geef dan feedback gebaseerd op de inhoud, niet op het geslacht van de spreker. En misschien wel de meest belangrijke tip van allemaal, voordat je iets probeert uit te leggen aan een vrouw, bedenk dat zij het misschien wel eens heeft gemaakt:

We zien over de jaren heen een toename in het aantal vrouwen dat werkzaam is in de game-industrie, maar het is een langzame en moeizame ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor de bestrijding van het seksisme waar vrouwen die werkzaam zijn in de game-industrie nog steeds mee te maken hebben, maar stukje bij beetje komen we steeds verder.

Via deze drie artikelen wil GamerGIRL inzicht bieden in de rol van vrouwelijke gamers en vrouwen in de game-industrie in het algemeen. Eerder verscheen al een artikel waarin de grote opmars van de vrouwelijke gamer aangestipt werd, samen met een artikel over de door mannen gedomineerde gamejournalistiek.

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *