Special: 15 toffe Pick Your Gender games

Ben je het ook zo zat om steeds maar weer als man de strijd aan te gaan in games? We’ve got you covered. We hebben hier namelijk een lijst gemaakt met 15 toffe games waarin je helemaal zelf mag beslissen over het geslacht van het personage waar je mee aan de slag gaat!

Zoek je liever games waarin je sowieso als vrouw speelt, zoals Tomb Raider of Mirror’s Edge? Dan kan je terecht in ons artikel met de beste vrouwelijke personages in games. Daar zetten we alle vrouwen op een rij die je sowieso onder de knoppen krijgt. In dit artikel kijken we naar de games waarin je lekker zelf kan kiezen of je als man of vrouw speelt. Je kan dus ook gewoon als man spelen, als je dat liever wil!

15. The Sims

We trappen deze lijst af met The Sims, een groot favoriet óf een guilty pleasure onder vele gamers. In deze game neem jij een scheppende rol op je en ga je aan de slag om verschillende families ofwel succesvol te laten zijn, of juist helemaal te laten falen. Dat is aan jou, want jij hebt de touwtjes geheel in handen.

The Sims verscheen voor het eerst in het jaar 2000 en bevatte een uitgebreide character customizator voor die tijd. Zo was het mogelijk om mannen, vrouwen, kinderen of oudere personen te creëren en kon ook het uiterlijk en de kleding van deze personages naar wens aangepast worden. De meest recente telg in de reeks is The Sims 4, die inmiddels alweer uit 2014 stamt.

14. Dark Souls

De Dark Souls-franchise is misschien niet de eerste die je te binnen schiet wanneer je denkt aan games waarin je als vrouw kan spelen, maar toch krijg je deze mogelijkheid voorgeschoteld in alle delen in de reeks. De eerste Dark Souls game verscheen in 2011 voor PlayStation 3 en Xbox 360 en wordt ook wel gezien als één van de beste games ooit gemaakt vanwege de uitgebreide combat, het design van de wereld en de diepgaande achterliggende lore.

Vrouwelijke spelers kunnen hun hart ophalen, want hoewel je in deze gruwelijke en meedogenloze game tegen hordes vreselijke demonen strijdt, kan dit ook gewoon als vrouw. Iets wat we in soortgelijke games, waarin de badass-factor hoog ligt, helaas maar weinig zien.

13. Fable

Fable is een reeks van actie RPGs en sinds de tweede game in de reeks, die in 2008 voor Xbox 360 verscheen, is het mogelijk om de game als vrouw te spelen. In Fable staan jouw personage en de keuzes die jij maakt helemaal centraal: zo wordt je karakter als goed of slecht beoordeeld, afhankelijk van jouw keuzes.

Ook is het in Fable mogelijk om je personage te laten trouwen, waarbij ook homoseksuele huwelijken aan bod komen. Je kan zelfs kinderen krijgen in de game, of je kan scheiden! Het ligt er hierbij geheel aan hoeveel tijd je doorbrengt met je familie, want hoe sterker deze band is, hoe kleiner de kans is dat ze je zullen verlaten. Eigenlijk net als in het echt, dus.

12. Dragon Age Inquisition

Deze actie RPG verscheen in 2014 voor PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en PC. Spelers kruipen in de huid van de zogenaamde Inquisitor, die erop uit is getrokken om de maatschappelijke onrust in het continent van Thedas te stop te zetten. Bovendien moet je ook nog eens een mysterieuze breuk in de hemel, genaamd The Breach, zien te dichten.

Het geslacht van je personage kan naar wens worden aangepast en net als bij andere games van ontwikkelaar BioWare (denk hierbij aan de Mass Effect games) spelen andere personages en het verhaal van de game centraal. Zo kun je ook relaties aangaan met andere personages.

11. The Division

The Division is een is een online open world third-person shooter, die in 2016 uitkwam voor PlayStation 4, Xbox One en PC. In deze game is een virus uitgebroken waardoor de hele stad van New York veranderd is in een post-apocalyptische woestenij. Als Agent ben jij met de taak opgezadeld om de oorzaak van deze uitbraak te onderzoeken.

Spelers krijgen in The Division de mogelijkheid voorgeschoteld om hun eigen Agent naar wens aan te passen, waarbij ook het geslacht van het personage aangepast kan worden. Zo kan je dus ook als vrouw de straten van New York weer veilig proberen te maken.

10. Sunset Overdrive

Zoek je een game met een uitgebreide character creator, zoek dan niet verder: Sunset Overdrive is dé game voor jou. De game verscheen in 2014 voor Xbox One en is lang niet zo populair als hij zou moeten zijn: deze geweldige open world third-person shooter heeft een eigen smoel en is enorm verfrissend in het anderzijds vrij verzadigde aanbod.

In Sunset Overdrive zijn de aanpassingsmogelijkheden voor je personage (bijna) ongelimiteerd. De meest gekke kleding, haarkleuren en accessoires kan je combineren om zo een echt uniek personage te maken. En ben je het zat? Dan verander je gewoon weer. En dan weer, en dan weer! Natuurlijk kun je Sunset Overdrive dus als vrouw spelen en vanwege het unieke karakter van de game, de cynische humor, de prachtige kleurrijke visuals en de geweldige soundtrack is dit een echte aanrader voor iedereen met een Xbox One in huis.

9. Dishonored 2

Dishonored 2 verscheen eind afgelopen jaar voor Xbox One, PlayStation 4 en PC. De action-adventure stealth game geeft je nu voor het eerst de mogelijkheid om als vrouw te spelen: de vrouw die je in het eerste deel moest redden, welteverstaan. In Dishonored 2 is Emily echter opgegroeid en bewijst ze voldoende capabel te zijn om zichzelf te redden: zo zien we het graag.

Dishonored 2 biedt spelers een degelijk verschil tussen de twee protagonisten op het gebied van gameplay; waar het in sommige games niks uitmaakt of je als man of vrouw speelt, ligt dit in Dishonored wat anders. Zo verschillen de krachten van Emily van die van Corvo, maar toch kan iedere gamer met beide personages overweg.

8. Borderlands

Bereid je voor op een flinke dosis humor en een hoop schietgeweld, want Borderlands zit er vol mee. In deze games, waarvan het eerste deel in 2009 verscheen, kruip je in de huid van één van de vier Vault Hunters. Deze personages zijn naar de planeet Pandora gekomen op zoek naar rijkdommen.

Aan het begin van de game krijg je de keuze uit verschillende personages met verschillende krachten, waaronder de vrouwelijke Siren genaamd Lilith. Borderlands is een echte aanrader voor iedereen die van first-person shooters houdt, en vooral de geweldige co-op mag niet vergeten worden.

7. Fallout

De Fallout-gamereeks loopt al sinds het jaar 1997 en van begin af aan is het ook mogelijk om de games als vrouwelijk personage te spelen. Elke Fallout-game is uitgerust met een uitgebreide character customizator om jouw personage naar hartenlust aan te passen.

De meest recente game in de reeks is Fallout 4, die eind 2015 verscheen. In deze game speelt zich af in een post-apocalyptische open wereld genaamd The Commonwealth. Het begin van de game is erg heavy: je begint namelijk in een mooi huisje, samen met je liefhebbende echtgenoot (of echtgenote) en zelfs een kindje! Maar dan moet je voor een kernbom onderduiken in een ondergrondse bunker, wat op zich al erg genoeg is. Wanneer je daar uit je slaap ontwaakt, is het eerste wat je ziet dat je partner vermoord wordt en je kind ontvoert wordt… Een erg krachtig begin, dus.

6. Overwatch

In de multiplayergame Overwatch krijg je de keuze uit een hele hoop verschillende heroes, waaronder ook een hoop vrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geeky D.Va, de mooie Mercy of de stoere Sombra. Overwatch combineert personages van allerlei verschillende afkomsten en geslachten, waardoor iedere hero een geheel eigen karakter heeft.

Voor iedere speler is er genoeg keuze, aangezien geen van deze meiden onder doen voor hun mannelijke tegenstanders. Overwatch verscheen vorig jaar en is enorm populair: zo heeft de game maar liefst 25 miljoen spelers en werd Overwatch bij de Game Awards van 2016 zelfs uitgeroepen tot Game of the Year.

5. Pokémon

In 2001 maakten we voor het eerst kennis met Kris, de blauwharige vrouwelijke protagonist van Pokémon Crystal. Nu is het kiezen van je geslacht niet meer weg te denken uit de Pokémon games, maar Crystal was de eerste game in de reeks waarbij spelers deze mogelijkheid kregen. In de voorgaande games moesten we het nog doen met een standaard mannelijk personage.

Sindsdien is het in elke Pokémon game mogelijk om je geslacht aan te passen en in de meest recente games krijg je zelfs de mogelijkheid om je huidskleur, haarkleur, haarstijl en outfit naar wens aan te passen.

4. Destiny

In 2014 konden we voor het eerst aan de slag met Destiny, een first-person shooter die MMO-elementen bevat. Je karakters in deze game zijn geheel naar wens aan te passen: zo kan je niet alleen je geslacht, maar ook je afkomst (mens, alien of cyborg), uiterlijke kenmerken én klasse aanpassen. Spelers in Destiny zijn namelijk onderverdeeld in drie klassen: Warlocks, Hunters en Titans, met ieder hun eigen sterkten en zwakten.

Later dit jaar zal Destiny 2 in de schappen verschijnen. Veel weten we hier nog niet over, behalve dat de game op 8 september 2017 uit zal komen. Het is bovendien slechts deels mogelijk om je personage mee te nemen: alleen de uiterlijke kenmerken van je personage kunnen overgebracht worden naar Destiny 2. Al je loot, wapens en gear moet je helaas achterlaten.

3. Mass Effect Andromeda

Sinds de eerste Mass Effect game in 2007 in de winkels verscheen, is het altijd mogelijk geweest om de game als vrouw te spelen. Tevens is het een van de zeldzame games waarin het vrouwelijke personage net zo algemeen geaccepteerd is als het mannelijke personage. FemShep heeft een hoop fans, en dat is natuurlijk niet voor niets.

In de Mass Effect games krijg je bovendien uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor je personage voorgeschoteld. Jouw personage, Commander Shepard, speelt namelijk de hoofdrol in de Mass Effect games, waarbij de  keuzes die je maakt verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Sinds vorige maand kunnen we aan de slag met Andromeda, het nieuwste deel in de reeks. Ook hier is het weer mogelijk om als vrouw in de game te stappen, namelijk Sara Ryder.

2. World of Warcraft (en andere MMO’s)

Massive multiplayer online games, ook wel MMO’s genoemd, geven je bijna altijd een uitgebreide keuzemogelijkheid voor je personage. In die enorme zee aan online personages wil je natuurlijk wel dat je karakter een beetje opvalt en van anderen te onderscheiden is: hoe vreselijk onoverzichtelijk en lastig zou een MMO zijn, als iedereen er hetzelfde uitzag?

Een van de meest populaire MMO’s is World of Warcraft, een game die voor het eerst verscheen in 2004 en nog steeds door miljoenen mensen gespeeld wordt. Maar er zijn natuurlijk enorm veel andere MMO’s en die mogen er ook zeker zijn, zoals Black Desert Online, Final Fantasy XIV, The Elder Scrolls Online en Guild Wars.

1. Skyrim

Met stip op nummer één staat toch echt Skyrim, alhoewel we hier in zekere mate alle The Elder Scrolls games willen noemen. The Elder Scrolls is een open wereld actie RPG reeks, waarvan het eerste deel in 1994 verscheen. De serie staat bekend om haar grote open werelden die de speler naar hartenlust kan verkennen.

Skyrim is het meest recente deel in de hoofdlijn van de gamereeks, maar stamt inmiddels alweer uit 2011. Deze game kent uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor je personage: zo kan je niet alleen je geslacht naar wens aanpassen, maar ook je ras speelt een belangrijke rol. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om als mens, elf of zelfs de reptiel-achtige Argonian aan je avontuur te beginnen.

Wat is jouw favoriete pick your gender game? En speel jij games liever als vrouwelijk of als mannelijk personage? Laat het ons weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen!

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *