Special: De 10 beste games uit 2007

2007 kan zonder te overdrijven een prachtig gamejaar genoemd worden. Een hoop toffe en inmiddels enorm bekende gameseries zagen dit jaar voor het eerst het levenslicht, waaronder BioShock, Mass Effect en Assassin’s Creed. Inmiddels zijn we alweer tien jaar verder, een mooi moment dus om terug te blikken op deze iconische games.

GamerGIRL vroeg zich voor dit artikel af wat volgens jullie de beste games uit 2007 zijn. Daarom hebben we een poll met meer dan 20 antwoordmogelijkheden geplaatst in de Girl Gamer NL Facebook community. Jullie stemmen hebben dus direct invloed gehad op dit artikel, waarin we tien prachtige games op een rijtje zetten die dit jaar tien jaar oud worden!

10. The Orange Box

We trappen de lijst af met The Orange Box. Eigenlijk is The Orange Box een beetje vals spelen, want dit is namelijk niet één game, maar het zijn er vijf: Portal, Team Fortress 2, Half Life 2 en de bijbehorende uitbreidingen Episode One en Episode Two. De gamebundel kwam eind 2007 uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC en was een groot succes. Vooral de game Portal, die via The Orange Box haar debuut maakte, ontving veel lof.

Portal is een puzzel-platform game waarin spelers met behulp van een Portal Gun puzzels moeten oplossen. De game introduceerde unieke gameplay, samen met een duister verhaal en een dikke dosis sarcasme. De antagonist GLaDOS is waarschijnlijk één van de beste baddies in games ooit, met haar extreem droge en cynische opmerkingen. Met ongeveer 4 procent van de stemmen staat The Orange Box op de tiende plaats in deze lijst.

9. Guitar Hero 3

Iedereen heeft wel eens een potje Guitar Hero gespeeld: lekker rammen op van die plastic gitaartjes. De game was uitermate geschikt als gezelschapsspel en stond garant voor een hoop plezier. Wat ons betreft heeft Guitar Hero 3 dan ook dubbel en dwars een plekje in deze lijst verdiend, en met ongeveer 5 procent van de stemmen komt de game op de negende plaats terecht.

Guitar Hero 3 kwam eind november uit in Europa en volgens uitgever Activision is het de best verkopende videogame uit 2007. Bovendien zou het de eerste retail videogame zijn die meer dan één miljard dollar heeft opgeleverd in de verkoop. Niet gek dus, dat Guitar Hero 3 nog steeds populair is. De meest recente game in de reeks is Guitar Hero Live en die kwam in 2015 uit.

8. Mass Effect

In het jaar 2007 kregen we voor het eerst de mogelijkheid om de Melkweg naar hartenlust te verkennen in Mass Effect. De game werd enorm goed ontvangen door zowel critici als fans, en is later voorzien van meerdere vervolgen. In deze lijst staat Mass Effect op de achtste plaats met ongeveer 5 procent van de stemmen.

In de eerste Mass Effect game neem je de rol van Commander Shepard op je, een personage dat geheel naar wens aan te passen is. Ja, ze kan ook een vrouw zijn, dus extra punten voor Mass Effect op dat gebied. Samen met een trouwe crew bestaande uit zowel mensen als aliens, trek je erop uit om het sterrenstelsel weer veilig te maken.

Iets wat deze serie third-person shooter RPGs uniek maakt, is de mate waarin jouw keuzes het spel beïnvloeden. Je kan hierbij denken aan meteen merkbare gevolgen, bijvoorbeeld of iemand blijft leven of juist het leven moet laten, maar ook keuzes die pas een paar games later duidelijk worden. Oh, en je kan relaties aangaan met andere karakters. Ook altijd leuk natuurlijk. *kuch* Kaidan *kuch*.

7. BioShock

Had je het persoonlijk aan GamerGIRL gevraagd, dan zou BioShock zeker bovenaan deze lijst hebben gestaan. Maar in de poll bleken jullie hier anders over te denken en daardoor komt BioShock met ongeveer vijf procent van de stemmen op de zevende plaats terecht.

BioShock is een first-person shooter die zich afspeelt in de onderwaterstad Rapture. Deze stad is gebouwd met de hoop een utopie te worden, maar is na de introductie van een genetisch manipulerende drug genaamd ADAM al snel vervallen tot een dystopie. De mensen die niet op tijd weg konden komen, zijn bezweken aan de drug en helemaal doorgedraaid. Jij hebt de pech om hier per ongeluk terecht te komen, nadat je vliegtuig boven deze stad is gecrasht. Je doel is om zo snel mogelijk weer weg te gaan, maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. En wie is die mysterieuze Atlas eigenlijk?

Benieuwd naar BioShock? De drie games zijn afgelopen jaar opnieuw uitgegeven in een remastered collectie, genaamd BioShock The Collection. Een enorme aanrader, want zo heb je in één keer drie geweldige games te pakken.

6. Uncharted: Drake’s Fortune

Op de zesde plaats in deze top 10 vinden we de avontuurlijke Nathan Drake in Uncharted: Drake’s Fortune. Dit is de eerste Uncharted game, een reeks van action-adventure games. Je kan Drake eigenlijk zien als een soort mannelijke tegenhanger van Lara Croft; je reist namelijk af naar allerlei exotische oorden met als doel een verloren schat te vinden.

De gameplay van Uncharted bevat een hele hoop actie, wat niet alleen beperkt is tot grote vuurgevechten of het wegrennen uit instortende tombes. Zelfs achtervolgingen per auto -met een hoop kogels- zijn hierbij inbegrepen, waardoor je soms bijna het gevoel krijgt een actiefilm na te spelen. Ook krijg je tijdens de gameplay met platform-elementen te maken, bijvoorbeeld wanneer je tegen een wand op moet klimmen. Uncharted verdiende volgens jullie ongeveer 7 procent van de stemmen.

De eerste drie Uncharted games zijn bovendien geremasterd en opnieuw uitgegeven voor de PlayStation 4, een mooie kans om de reeks op te pakken als je dat nog niet gedaan hebt.

5. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Op de vijfde plaats in deze lijst vinden we een Nintendo DS-game, namelijk The Legend of Zelda: Phantom Hourglass. Deze game kreeg ongeveer 7 procent van de stemmen. Het verhaal van de game draait, natuurlijk, om Link, die zijn vriendin Tetra moet redden uit de klauwen van bad guy Bellum. Dit doet hij niet alleen, maar hij krijgt hierbij de hulp van Captain Linebeck en zijn schip de S.S. Linebeck.

De game maakt gebruik van Nintendo DS features als het touchscreen en de microfoon. Inmiddels zijn we tien jaar verder en mogen we aan de slag met het nieuwste deel in de The Legend of Zelda reeks, namelijk Breath of the Wild. Deze game kwam afgelopen maart uit voor de Wii U en de Switch.

4. Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxy verdiende volgens jullie 9 procent van de stemmen en komt daarmee op de vierde plaats terecht. Deze 3D platformer verscheen op de Wii en gaat natuurlijk om Mario, die druk bezig is om Peach te redden en tegelijkertijd het universum moet beschermen voor de kwaadaardige Bowser. De levels in de game zijn opgebouwd uit verschillende sterrenstelsels met kleine werelden. Deze verschillen van elkaar op het gebied van zwaartekracht, een zeer belangrijk element in de gameplay.

Aan het einde van dit jaar kunnen we aan de slag met een nieuwe titel in de Super Mario serie, namelijk Super Mario Odyssey. Deze game staat gepland voor een release op de Nintendo Switch.

3. Mario Party 8

Twee Mario titels achter elkaar! Op de derde plaats vinden we Mario Party 8, die ongeveer 11 procent van de stemmen binnen sleept. Mario Party 8 is een partygame die op de Wii verscheen. In de game kunnen vier spelers het tegen elkaar opnemen in een bordspel dat afgewisseld wordt met minigames. Er zijn veertien verschillende Mario karakters om uit te kiezen, maar spelers hebben ook de mogelijkheid om hun eigen Mii personages te gebruiken.

De meest recente Mario Party game in de hoofdserie stamt inmiddels alweer uit 2015. Een nieuw deel is nog niet aangekondigd. Wat vinden jullie: is het al tijd voor een nieuw deel, op bijvoorbeeld de Nintendo Switch?

2. Pokémon Diamond & Pearl

Nintendo blijkt populair, want ook op de tweede plaats vinden we een Nintendo titel, namelijk Pokémon Diamond en Pearl. Deze game, of beter gezegd games, staan op de tweede plaats met maar liefst 17 procent van de stemmen.

Deze games waren de eerste Pokémon games die op de Nintendo DS verschenen. Diamond en Pearl spelen zich af in de Sinnoh regio en kennen een vrij vergelijkbare gameplay met de voorgaande Pokémon games. Nog steeds is het je doel om alle Gym badges te verzamelen en vervolgens de Elite Four te verslaan. Maar ook introduceerden deze games nieuwe features, dankzij de mogelijkheden van de Nintendo DS. Denk hierbij aan Wi-Fi verbinding en de introductie van het Global Trade Station, waar Pokémon geruild kunnen worden met spelers over de hele wereld. Bovendien keert de dag- en nachtcyclus weer terug, dus je kan er ook weer in het donker op uit trekken om Pokémon te vangen.

We hebben er nog niks over gehoord tot dusver, maar het zou zomaar mogelijk kunnen zijn dat we binnenkort aan de slag kunnen met een remake van Diamond & Pearl. De games zijn dit jaar natuurlijk tien jaar oud en alle voorgaande Pokémon titels zijn inmiddels al voorzien van een remake. Zouden jullie een remake van Diamond en Pearl wel zien zitten?

1. Assassin’s Creed

Met dikke stip op nummer één staat Assassin’s Creed, die alle concurrentie ver achter zich laat met bijna 30 procent van het totale aantal stemmen. Het gaat hierbij om de allereerste game in de action-adventure stealth gamereeks. In deze game neem je de rol van Desmond Miles op je, een jongeman die via een machine genaamd de Animus de herinneringen van zijn voorvaderen kan herleven. Assassin’s Creed speelt zich voornamelijk af in het jaar 1191 en het verhaal volgt de eeuwenoude strijd tussen de Assassins, die strijden om vrede en vrije wil, en de Templars, die vrede willen bewerkstelligen door middel van controle.

Assassin’s Creed was enorm populair en werd in 2009 opgevolgd door een tweede deel. Vanaf dat jaar kwam er ieder jaar een nieuwe Assassin’s Creed titel uit, tot aan 2016. Er zijn dus al een hoop delen van deze reeks verschenen, maar met deze game uit 2007 begon het allemaal. Begin dit jaar draaide er zelfs een Assassin’s Creed film in de bioscopen.

Tot zover deze lijst met de 10 beste games uit 2007. Al deze prachtige games mogen dit jaar hun tiende verjaardag vieren. Wat is volgens jou de beste game uit 2007? Laat het GamerGIRL weten in de comments!

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *