Special: De 25 beste vrouwelijke personages in games

Hoewel vrouwelijke speelbare personages nog steeds in de minderheid zijn, zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit het gaminglandschap. Helaas zien we nog vaak vrouwen in stereotypische rollen geplaatst worden, maar gelukkig gebeurt dit zeker niet altijd: er zijn steeds meer sterke en complexe vrouwen in games te vinden. In dit artikel staan de 25 beste vrouwelijke personages in games voor je op een rijtje.

In deze lijst kijken we alleen naar de vrouwelijke personages die je sowieso onder de knoppen krijgt wanneer je de game speelt. Games waarbij je het geslacht van jouw personage naar wens kan aanpassen, bijvoorbeeld Mass Effect, The Elder Scrolls of Fallout, worden dus buiten beschouwing gelaten. Ook (multiplayer)games waarbij je uit meerdere personages kan kiezen, zoals bijvoorbeeld Overwatch, worden niet in deze lijst opgenomen.

25. Jennifer “Jen” Tate (Primal)

We trappen deze lijst af met Jen, het hoofdpersonage van de game Primal die in 2003 voor de PlayStation 2 verscheen. Primal draait de gender-rollen helemaal om. Niks dame in nood, Jen onderneemt in deze game juist een vreselijke reis om haar vriendje te redden. Een dergelijke insteek zien we eigenlijk maar weinig terug in de popcultuur, aangezien het vaak de vrouwen zijn die gered moeten worden. Daarom verdient badass Jen een plekje in onze lijst met beste vrouwelijke personages in games!

24. Alice (Alice: Madness Returns)

Nee, we hebben het hier niet over dat schattige blondharige Disney-meisje, dat gekleed gaat in een babyblauw jurkje. Alice Lidell is het hoofdpersonage van de game Alice: Madness Returns, die in 2011 uitkwam voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Alice lijdt aan een trauma, dat veroorzaakt is door de dood van haar ouders. Vrij heavy dus, aangezien ze ook nog eens in een weeshuis woont. Om de waarheid achter haar verleden te ontdekken keert ze terug naar Wonderland, waar een boze macht de hele wereld corrupt heeft weten te maken. De toffe Alice gaat gewapend met onder andere een groot keukenmes, om zo deze kwaadaardige vijanden in Wonderland een kopje kleiner te maken.

23. Aya Brea (Parasite Eve)

Aya Brea is één van de meest geliefde vrouwelijke videogame personages uit de PlayStation-generatie. Ze is de protagonist van de Parasite Eve videogamereeks, waarvan het eerste deel in 1998 voor de PlayStation verscheen. Aya Brea is een vastberaden New Yorkse politieagente, die een zware last op haar schouders draagt. Ze moet er namelijk voor zorgen dat de gehele mensheid niet uitgeroeid wordt! Dit doet ze onder andere met een uitgebreid arsenaal aan wapens aan haar zijde, want deze dame is niet bang om te vechten.

22. Juliet Starling (Lollipop Chainsaw)

Oké, Lollipop Chainsaw is een game met een hele hoop fanservice en de nodige dosis stereotypes. Hoofdpersonage Juliet Starling heeft weinig kleding nodig en vanwege de sterke nadruk op haar uiterlijk staat ze dan ook niet heel hoog in de lijst. Maar ze mag er toch zeker in genoemd worden, want kunnen we ook even stilstaan bij wat voor een badass Juliet is? Deze dame is niet alleen een cheerleader, maar ze is tevens een zombiejager en gewapend met kettingzaag gaat ze alle ondoden keihard te lijf. Bovendien draagt ze het afgehakte hoofd van haar vriendje altijd met zich mee. Als dat geen echte liefde is…

21. Ms. Pac-Man (Ms. Pac-Man)

Ms. Pac-Man verscheen in 1981 en is één van de meest populaire arcade videogames aller tijden. Ms. Pac-Man introduceerde niet alleen een vrouwelijke protagonist, maar ook kwam de game met verbeteringen op het gebied van gameplay, vergeleken met de originele Pac-Man game. Ms. Pac-Man is later voor enorm veel platformen opnieuw uitgegeven, waaronder de Atari, NES, SEGA Mega Drive, Game Boy Color, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3, iPhone, Android en PC.

Stan Jarocki van Midway, de Amerikaanse uitgever van Pac-Man, liet kort voor release in een interview weten dat Ms. Pac-Man onder andere gemaakt was om de vrouwelijke spelers van Pac-Man te bedanken. “Pac-Man was de eerste commerciële videogame die veel vrouwelijke spelers trok. Het breidde onze klandizie uit en heeft van Pac-Man een hit gemaakt. Nu ontwikkelen we deze nieuwe game, Ms. Pac-Man, om al die vrouwelijke arcadegangers die Pac-Man gespeeld hebben te bedanken.”

20. Kat (Gravity Rush)

Kat is de protagonist in Gravity Rush, een game die in 2012 voor de PS Vita uitkwam. Sinds begin dit jaar kunnen we ook aan de slag met opvolger Gravity Rush 2, waarin Kat wederom in de hoofdrol staat. Ze begint de game verloren en zonder herinneringen, maar komt al snel in een superheld-achtige rol terecht. Ze is namelijk een shifter, wat betekent dat ze de zwaartekracht naar wens kan manipuleren: dit is tevens een belangrijk onderdeel van de gameplay. Gravity Rush wordt ook wel gezien als één van de beste PS Vita games aller tijden en de lenige Kat verdient daarom een mooi plekje op deze lijst.

19. Yuna (Final Fantasy X-2)

In 2001 maakten we voor het eerst kennis met Yuna in de game Final Fantasy X, waar ze een van de speelbare personages was. In vervolg Final Fantasy X-2 groeide ze uit tot de protagonist. Yuna is een summoner die helende magie gebruikt en het vermogen heeft om krachtige magische wezens op te roepen.

Het personage van Yuna werd goed ontvangen door zowel critici als fans, onder andere vanwege haar relatie met Tidus en haar vormgeving, hoewel haar design in X-2 door velen bekritiseerd werd vanwege haar onthullende outfit. Jammer en geheel overbodig, want Yuna is ook met bedekkende kleding een geweldig vrouwelijk personage.

18. Bayonetta (Bayonetta)

Bayonetta kennen we natuurlijk allemaal van de gelijknamige actiegames. De eerste Bayonetta kwam in 2010 uit voor Xbox 360 en PlayStation 3 en in 2014 konden we op de Wii U aan de slag met opvolger Bayonetta 2. Op dit moment gaan er zelfs geruchten rond voor een mogelijke derde game in de reeks.

Bayonetta kent een andere insteek dan de meeste vrouwen in deze lijst: zij is namelijk wél ontworpen met het doel om sexy te zijn. Volgens Hideki Kamiya, development director van Bayonetta, is “sexiness” het onderliggende thema van de game, wat terug te zien is in bijvoorbeeld de aanvallen van de protagonist. Haar “vrouwelijkheid en seksualiteit” worden in meerdere elementen benadrukt: zo bloedt ze rozenblaadjes in plaats van bloed, draagt ze een erg onthullende outfit en wordt een vijand gemarkeerd met rode lippen wanneer je deze in je vizier hebt.

Vanwege de grote mate waarin Bayonetta onderwerp is van hyperseksualisatie staat ze op de achttiende plaats, maar haar enorme badass vechtskills maken dit toch weer grotendeels goed. De game zit bomvol met actie en Bayonetta is één van de meest badass vrouwelijke videogame karakters tot nu toe.

17. Nilin (Remember Me)

Nilin is de protagonist van de action-adventure game Remember Me, die in 2013 verscheen voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Deze dame lijdt aan geheugenverlies, maar ze is gerekruteerd voor een missie om het bedrijf Memorize onderuit te halen. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor Sensen, een technologie waarmee herinneringen veranderd kunnen worden. Nilin is een expert in martial arts, dus ze kan haar mannetje zeker staan tijdens de combat.

Het personage van Nilin is bedacht door Jean-Maxime Moris, de creative director van Remember Me. In zijn ogen moest Nilin een geloofwaardig karakter zijn: geen lustobject en ze moest ook niet onder doen voor andere vrouwelijke en mannelijke karakters in games. In een interview met ShackNews liet Moris weten dat het vanaf het begin af aan goed voelde om voor een vrouwelijke protagonist te kiezen. Dit zorgde er wel voor dat het personage lastig op de markt te brengen was: veel uitgevers werden niet zo warm van een vrouwelijk hoofdpersonage van gemengde etnische afkomst. Maar juist daarom is het personage Nilin zo tof.

16. Joanna Dark (Perfect Dark)

Joanna Dark maakte haar debuut in de game Perfect Dark, een first-person shooter voor de Nintendo 64 die in 2000 uitkwam. Ze is een speelbaar personage in alle games in de Perfect Dark gamereeks. Deze dame is werkzaam bij het Carrington Institute, waar ze de codenaam Perfect Dark verdiend heeft vanwege haar vlekkeloze prestaties tijdens trainingen.

Het personage van Joanna Dark is oorspronkelijk bedacht door Martin Hollis, director en producer van games als GoldenEye 007 en Perfect Dark voordat hij in 1998 de studio verliet. “We dachten dat het tof zou zijn om een vrouwelijke heldin achter de camera in een first-person shooter te plaatsen. Dat brak alle regels. Het zou zijn alsof ‘jij’ een vrouw was”, aldus Hollis in een interview met NowGamer over de ontwikkeling van Perfect Dark. ” Ik vond, en vind, dat er meer games moeten zijn die de focus leggen op vrouwen. We waren net klaar met een game die zich richtte op een man, dus het leek ons logisch om er een te maken die zich richtte op een vrouw. We wilden ook dat ze vrij normaal was, niet met het uiterlijk van een supermodel, misschien wat androgynous”.

15. Jade (Beyond Good & Evil)

Jade is het hoofdpersonage in de action-adventure game Beyond Good & Evil. De game verscheen oorspronkelijk in 2002 voor PlayStation 2, Xbox, GameCube en PC. Jade is fotojournaliste van beroep en ze werkt samen met een verzetsbeweging om een complot dat de hele planeet omvat aan het licht te brengen. Naast het feit dat Jade een enorm goed hart heeft (ze redt weeskinderen!), heeft ze ook nog eens badass martial arts skills. Wauw!

Volgens Michel Ancel, ontwikkelaar bij Ubisoft, is Jade ontworpen met als doel een realistisch personage neer te zetten in plaats van een “sexy actievrouw”. Volgens Tyrone Miller, PR manager van Beyond Good & Evil, ligt de nadruk bij Jade op haar rol, situatie en de betekenis van haar acties in de games. Ze wordt ook wel beschreven als een “girl next door“, waar mensen zich mee kunnen identificeren.

14. Elizabeth (BioShock Infinite Burial at Sea DLC)

Wat zouden we graag Elizabeth hoger in deze lijst zetten, aangezien ze een geweldig en complex personage is. Helaas is ze alleen speelbaar in de Burial at Sea DLC voor BioShock Infinite en staat ze daarom lager op de lijst.

In het tweede deel van de Burial At Sea DLC krijgen we eindelijk Elizabeth onder de knoppen, een personage dat een grote rol speelt in BioShock Infinite. Waar we eerder met Booker DeWitt al schietend aan de slag gingen, pakt Elizabeth het anders aan: haar gameplay legt een sterkere nadruk op strategie en het uit de weg gaan van directe confrontaties. Ook haar karakter is wat anders in deze DLC: zo is ze ouder, wijzer en zelfverzekerder. Haar vormgeving is bovendien veranderd: zo ziet ze er nu meer uit als een femme fatale, in plaats van een jong meisje.

13. Ellie (The Last of Us)

Ook Ellie uit The Last of Us zouden we graag hoger in deze lijst plaatsen, maar toch moet ze het doen met een dertiende plaats. Dit komt doordat ze slechts voor een bepaald deel van de game speelbaar is, in tegenstelling tot de meeste vrouwelijke personages in deze lijst. Ze staat echter wel geheel in de hoofdrol van de Left Behind DLC en daarom mag ze zeker genoemd worden.

Ellie is immuun voor de infectie die het post-apocalyptische Amerika plat heeft gelegd en ze gaat samen met Joel op reis om een kuur te vinden voor deze ziekte. Haar personage is ontwikkeld door Neil Druckmann, creative director en schrijver van The Last of Us. Druckmann heeft haar ontworpen als een “sterk vrouwelijk personage die een hechte band heeft met Joel.” Deze band tussen Ellie en Joel was dan ook de centrale focus tijdens het ontwikkelen van de game.

Ellie is door zowel fans als critici goed ontvangen, waarbij vooral de band tussen Ellie en Joel de hemel in geprezen wordt. Ook de kracht en complexiteit van haar karakter, samen met de omverwerping van het dame-in-nood stereotype, werken hieraan mee. Zelfs LGBT-thema’s komen aan bod in de game en na release bevestigde Druckmann dat Ellie oorspronkelijk als een homoseksueel karakter is geschreven. Hij laat het echter aan de spelers zelf over om haar seksuele voorkeur te interpreteren.

12. Jodie (Beyond: Two Souls)

Op de twaalfde plaats in deze lijst vinden we Jodie Holmes, de protagonist van Beyond: Two Souls, een interactieve drama action-adventure game voor de PlayStation 3. Jodie is sinds haar geboorte gelinkt aan een entiteit genaamd Aiden, waardoor ze bovennatuurlijke krachten heeft. De game volgt Jodie terwijl ze van kind tot volwassene uitgroeit en het interactieve verhaal staat centraal in de game. De keuzes die jij als speler maakt hebben verstrekkende gevolgen, waardoor er meerdere eindes zijn.

Het is prachtig om te zien hoe Jodie uitgroeit van jong meisje tot een zelfstandige, volwassen vrouw en de non-lineaire manier waarop het verhaal vertelt wordt werkt hier alleen maar aan mee. Daarnaast heeft ze een sterk karakter en is ze niet bedoeld als lustobject. Beyond: Two Souls is daarom zeker een aanrader voor liefhebbers van een sterk verhaal in games.

11. Chell (Portal)

Eigenlijk is het voornamelijk een ander vrouwelijk personage dat de show steelt in Portal, namelijk GLaDOS. Toch mag Chell zeker genoemd worden, aangezien zij verschillende standaarden in first-person shooters doorbreekt. Zo speelde de game zich niet in third-person af en was ze ook geen lustobject, zoals veel vrouwelijke personages in first-person shooters.

Ze werd geprezen door critici vanwege het feit dat ze niet werd afgeschilderd als lustobject en omdat ze kleding draagt die haar gehele lichaam bedekt. “De heldin van Portal is simpelweg een vrouw die er normaal uitziet en zich normaal kleedt, net als 50% van de wereldbevolking”, aldus de website GamesRadar die Chell als tegengif voor vrouwelijke personageclichés noemt.

10. Jill Valentine (Resident Evil)

Jill Valentine is een personage uit de Resident Evil horrorgame reeks. Ze debuteerde in 1996 als een van de twee speelbare protagonisten in de eerste Resident Evil game. Jill is een expert op het gebied van explosieven bij de Raccoon Police Department’s Special Tactics And Rescue Service, ook wel STARS genoemd. Haar karakter werd goed ontvangen door critici en ze wordt ook wel beschreven als een “klassiek voorbeeld” van een vrouwelijk personage in een horrorgame.

9. Clementine (Telltale’s The Walking Dead)

Houd je van The Walking Dead, of van verhalende games? Dan moet je echt aan de slag met Telltale’s The Walking Dead, als je dat tenminste nog niet gedaan hebt. Het eerste seizoen van de game kwam uit in 2012 en hierin staat de band tussen de veroordeelde crimineel Lee en het jonge meisje Clementine centraal.

In het tweede seizoen van Telltale’s The Walking Dead krijgen we Clementine zelf onder de knoppen. Waar ze in het eerste seizoen nog vaak wat bang was en vooral op Lee leunde, is ze nu uitgegroeid tot een zelfstandige badass die wel af weet te rekenen met hordes zombies. Door deze mooie ontwikkeling weet Clem een plekje te veroveren in zowel ons hart, als in deze lijst.

8. Rubi Malone (WET)

WET is een game die wellicht niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. Deze third-person shooter action game kwam in 2009 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360 en had de stoere Rubi Malone in de hoofdrol. Rubi is, naar eigen zeggen, een “problem solver“. Voordat je je wenkbrauwen optrekt over de titel van de game: dit is afgeleid van het eufemisme “wet work“, een vuile baan of taak waardoor de handen van iemand onder het bloed komen te zitten.

Rubi is een enorme badass die bewapend met een scala aan geweren en een zwaard ten strijde trekt. Ze maakt hierbij ook nog eens gebruik van acrobatiek, wat ervoor zorgt dat ze vijanden kan beschieten terwijl ze rent, springt, op haar knieën glijdt of tegen muren op rent. Dit gaat ook nog eens gepaard met toffe muziek: wat wil je nog meer?

7. Aloy (Horizon Zero Dawn)

Hoewel Aloy een groentje is vergeleken met alle andere dames in deze lijst, heeft ze het toch naar de zevende plek weten te schoppen. Aloy is het hoofdpersonage van de actie RPG Horizon Zero Dawn, een game van Nederlandse bodem die afgelopen maart voor de PlayStation 4 verscheen.

Aloy is een huntress en boogschutter in een post-apocalyptische wereld vol machine-achtige wezens. Ze beschikt over een gevarieerd arsenaal aan wapens, waaronder tripwires, explosieven, verschillende pijlen en melee combat. Aloy is een sterk personage en wordt niet afgeschilderd als lustobject; zo krijgen we gelukkig niet onnodig veel huid te zien.

6. Max Caulfield (Life is Strange)

Max Caulfield is de 18-jarige protagonist van de episodische game Life is Strange uit 2015. Max komt erachter dat ze over speciale krachten beschikt; ze kan namelijk tijd terugdraaien of stopzetten. Life is Strange vertelt een prachtig en emotioneel diepgaand coming of age-verhaal, dat het verleden met het heden mengt.

De verlegen Max komt hierin voor een hoop lastige keuzes te staan; variërend van het dagelijkse high school leven tot keuzes die leven of dood kunnen betekenen voor de mensen om haar heen. Gedurende de game kruipt Max steeds meer uit haar schulp en zien we haar steeds meer veranderen in een sterke jonge vrouw. Max is speciaal omdat ze een levensecht karakter is: geen stoere actieheldin en ook geen dame in nood. Simpelweg een wat verlegen, wat ongemakkelijke 18-jarige student, waar velen van ons zich wel in kunnen herkennen.

5. Lightning (Final Fantasy XIII)

Lightning is een regelrechte badass, van Final Fantasy XIII tot aan Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Ze is verreweg het meest volwassen en complexe personage uit de groep personages in deze Final Fantasy-games en ze is een geboren leider. Ze is vastberaden, geconcentreerd en onafhankelijk.

Tijdens Final Fantasy XIII maakt haar persoonlijkheid een ontwikkeling door; waar ze aan het begin van de game vooral kil, hard en afstandelijk overkomt, laat ze uiteindelijk meer sympathie en warmte zien. Bovendien is haar vormgeving niet al te seksueel ingestoken, maar dat neemt niet weg dat ze een prachtig personage is. Vrouwen hoeven immers niet heel veel huid te laten zien om mooi te zijn. Lightning is zelfs zo populair, dat modeontwerper Louis Vuitton haar heeft ingezet voor een reclamecampagne!

4. Chun-Li (Street Fighter)

Chun-Li draagt de eervolle titel The First Lady of Fighters, omdat ze het eerste vrouwelijke personage in een mainstream fighting game was. Nu kunnen we vrouwen niet meer wegdenken uit fighting games, maar het begon allemaal bij Chun-Li die in 1991 debuteerde in de game Street Fighter 2: The World Warrior. Ze is een expert in martial arts én werkt als agent voor Interpol, en ze zoekt wraak op de dood van haar vader. Deze stoere dame heeft de weg gelegd voor vrouwen in vechtgames en ze mag dan ook zeker genoemd worden op deze prachtige vierde plaats in onze lijst met beste vrouwelijke personages in videogames.

3. Faith (Mirror’s Edge)

In 2008 maakten we voor het eerst kennis met Faith, de protagonist van Mirror’s Edge. Faith is een runner in het futuristische en dystopische City of Glass, een stad waarin de overheid complete macht heeft. Als runner maakt Faith gebruik van parkour om via daken en andere onconventionele wegen berichten over en weer te brengen. Afgelopen jaar konden we opnieuw aan de slag met de atletische Faith, dankzij de reboot Mirror’s Edge Catalyst.

2. Lara Croft (Tomb Raider)

In een lijst met vrouwelijke videogame personages, kunnen we er natuurlijk niet aan ontkomen om Lara Croft te noemen. Lara Croft is één van de meest bekende vrouwelijke personages in games, al dan niet het meest bekende personage. Dit gaat alleen wel gepaard met de status van seksicoon, wat vooral geldt voor de Lara die we kennen uit de eerdere Tomb Raider games. Zo stond ze in 1999 zelfs op de cover van de Playboy, wat een hoop controversie tot gevolg had. Ze heeft inmiddels al op meer dan 1100 covers van allerlei verschillende tijdschriften gestaan!

Wij blikken daarom hier vooral op de post-reboot Lara, die sinds de game Tomb Raider uit 2013 letterlijk en figuurlijk in een geheel nieuw jasje is gestoken. Het seksbom-gehalte ligt een stuk minder hoog en Lara is uitgegroeid tot een veel menselijker personage, een vrouw van vlees en bloed. En dat zien we een stuk liever dan een enorme, driehoekige borstpartij.

1. Samus (Metroid)

Op de eerste plaats in deze lijst vinden we een dame die inmiddels al aardig wat jaartjes jong is. Samus Aran, de protagonist van de Metroid sci-fi actiegamereeks, stamt namelijk al uit 1986. Samus is een ex-soldaat van de Galactic Federation die nu haar brood verdient als premiejager. Ze gaat meestal gehuld in een exoskelet, dat uitgerust is met krachtige wapens en raketten.

Samus is vooral bekend vanwege het feit dat zij één van de eerste vrouwelijke protagonisten is in de geschiedenis van videogames. Volgens het Guinness World Records Gamer’s Edition uit 2013 is Samus “het eerste speelbare menselijke vrouwelijke karakter in een mainstream videogame”.  Als vrouw in een rol die gedomineerd wordt door mannen, wordt Samus ook wel gezien als een doorbraak voor vrouwelijke karakters in games. Samus heeft deze eerste plaats dan ook dubbel en dwars verdiend: zonder haar zouden we misschien deze lijst niet eens hebben kunnen schrijven.

Wat is jouw favoriete vrouwelijke personage in een game? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *