Interview: Atusa en Judith van Girl Gamer Galaxy

Wanneer je een beetje goed zoekt, zijn vrouwelijke gamers overal te vinden. Zo ook in de Nederlandse Facebook community Girl Gamer NL, die speciaal gericht is op vrouwelijke gamers en al meer dan 800 leden telt! De website Girl Gamer Galaxy is hieruit voortgekomen, waarop allerlei toffe artikelen staan voor vrouwen die van games houden. Hoog tijd om eens een blik te werpen op het ontstaan van deze community en op de inspirerende dames die hier achter zitten.

Girl Gamer Galaxy is opgericht door de vier dames op de bovenstaande foto, van links naar rechts: Joella, Judith, Purdey en Atusa. Stuk voor stuk zijn het meiden met een passie voor games. GamerGIRL sprak daarom met Atusa en Judith over het ontstaan van de community, hun website Girl Gamer Galaxy, de game-industrie én, natuurlijk, hun eigen favoriete games.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; hoe is Girl Gamer NL eigenlijk ontstaan?
Atusa: “Het is oorspronkelijk ontstaan doordat wij artikelen gingen schrijven voor een gaming website. Dit ging over andere andere vrouwelijke gamers en wat zij in het weekend deden, genaamd Girl Gamer Weekend. Deze artikelen waren gericht op hoe die meiden waren begonnen met gamen, wat hun favoriete games waren en in welke games zij veel tijd stopten.”

“Deze dames vonden het ontzettend prettig om andere dames te leren kennen die ook van games hielden en ze wilden met elkaar in contact blijven. Dus hebben we een WhatsApp groep opgericht, maar dat bleek heel onoverzichtelijk te worden. Op dat moment besloten we een gesloten Facebookgroep aan te maken. Toen vroegen de dames aan ons of ze gamende vriendinnen mochten toevoegen en langzaamaan begon de community uit zichzelf te groeien. Nu zitten we inmiddels boven de 800 dames.”

Wow! Wanneer zijn jullie hiermee begonnen?
Atusa: “Wij begonnen ongeveer vijf jaar geleden met onze Girl Gamer Weekend artikelen en de Facebookgroep volgde kort daarna. De artikelen op de grote gaming websites destijds waren vooral vanuit een mannelijk oogpunt geschreven en deze waren soms in de tone of voice ook echt gericht op andere mannen. Wij wilden laten zien dat er ook vrouwen aanwezig zijn, en hoe kan je beter vrouwvriendelijke content maken, dan door vrouwen zelf aan het woord te laten?”

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?

Atusa: “Ik was hardcore World of Warcraft verslaafd, ik had een eigen guild en kende vooral mannen van boven de 45 jaar die in mijn guild zaten. Heel veel wisten zelfs niet dat ik een meisje was, omdat dat niet altijd positief ontvangen wordt. Ik was op een avond met een jeugdvriendin wat gaan drinken en toen ik haar vertelde over mijn guild, zei ze: ‘Oh nee, jij bent ook zo’n gaming nerd, ik ken er nog zo een.'”

“Dat was Joella, zij speelde toen veel Call of Duty. Het klikte meteen tussen ons, hoewel ik helemaal niet van first-person shooters was en zij nog nooit World of Warcraft gespeeld had. Joella nodigde mij uit om naar een event te gaan, samen met paar meiden uit haar volledig vrouwelijke Call of Duty clan. Daar zat Judith ook bij, en daar heb ik haar leren kennen.”

Judith: “Joella heb ik ontmoet doordat ik op internet gezocht had naar meisjes die ook Call of Duty spelen, om samen een clan te vormen. Daar vond ik Joella, want zij had zo’n oproepje geplaatst en toen zijn we gaan gamen. Zij woonde ook in Amsterdam, dus zijn we ook gaan afspreken.”

Wilden jullie ook iets bereiken met jullie community? Is dat gelukt?

De meiden van Girl Gamer Galaxy op Firstlook Festival

Atusa: “Het was echt puur voor de leuk. Het was een manier om in contact blijven met andere meiden, want daarvoor kende ik helemaal geen andere vrouwelijke gamers. Ook was het een plek waar meiden oproepjes konden doen, bijvoorbeeld wie er naar een evenement gaat of een bepaalde game speelt. Dat was eigenlijk ons idee geweest. Deze meiden wilden geen contact verliezen met elkaar, dus we wilden een plek maken waar we elkaar altijd konden bereiken. We hadden oorspronkelijk nooit plannen gemaakt en we hadden ook niet verwacht dat het zo groot zou worden.”

Jullie doen ook aan Girl Gamer Gatherings. Wat zijn dit precies?
Atusa: “Wij hadden een keer het idee om met de community te gaan paintballen. Dat vonden ze echt heel leuk en dat was bijzonder om te zien. Judith en ik hadden eigenlijk weinig met paintball, maar het bleek uiteindelijk een super gezellige dag te zijn.”

“Wij werden later een keer benaderd door een partij die 24/7 met ons wilde gaan streamen. Dit vonden we hartstikke leuk en we wilden kijken of de meiden hier ook aan mee wilden doen. Dus besloten we een feest te geven om de meiden hierover te vertellen. Dat feest was ons pre-valentine event. Samen met ID Apart Hotel hebben we een feest georganiseerd en we waren blij verrast dat er zoveel gamebedrijven waren die ons wilden helpen. Er waren bedrijven die gaming gear leverden, games, of spullen voor de goodiebags die de meiden mee naar huis kregen. Het hotel zelf had voor de catering gezorgd, dus er was gratis eten en drinken.”

Wat is op dit moment belangrijk voor jullie?
Atusa: “We richten ons op dit moment op het bereik. Als dit groter is, dan kunnen we deals sluiten zodat we dingen mogen weggeven aan community. Of we kunnen iets organiseren met andere partij, waardoor de meiden niet geacht worden te betalen. Dat is zo zuur, want de meiden betalen al voor de reiskosten. Het liefst hadden we bij eerdere events ook reiskosten vergoed, maar dat was wat te ver gezocht.”

“Als wij iets organiseren voor de meiden moet het echt voor de community zijn, we willen echt iets aan ze teruggeven. Als ze moeten betalen om een escape room te doen, kunnen ze dat net zo goed met hun eigen vrienden doen. We willen de drempels qua kosten weghalen.”

Jullie hebben ook een website, Girl Gamer Galaxy. Hoe is dit ontstaan?
Judith: “We wilden eigenlijk altijd al een website beginnen, zelfs voordat we voor die andere website gingen schrijven. Gewoon omdat wij het zelf heel leuk vinden om te schrijven, en het ons ook leuk leek om te laten zien wat we met die meiden in de community doen. Ook willen we onze community te inspireren door interviews te houden met meiden binnen de gaming wereld. Misschien zijn er meiden daarbuiten die dat ook wel heel leuk vinden en tips kunnen gebruiken, of niet eens weten dat je dat kan doen.”

Atusa: “Het is ook iets wat we altijd al hebben gewild, om te laten zien dat we vrouwelijke gamers zijn en wat we leuk vinden. We willen andere meiden aanspreken, en toen zijn we dus ook blogs gaan schrijven.”

Kunnen jullie wat meer vertellen over de Girls in Gaming rubriek?

Atusa en Judith op Firstlook Festival

Atusa: “Wij proberen de meiden op verschillende manieren te ondersteunen. Zo schrijven we bijvoorbeeld een artikel over een meid, en dan linken we door naar de webshop, website of stream die ze heeft. Wij willen mensen er op wijzen dat deze meiden ook iets in de gaming wereld doen, dat ze daar iets mee willen en dat ze ook passie hebben. Daarom is bereik heel belangrijk voor ons: je kan de dames dan echt een platform geven en ze veel meer in de spotlight zetten. En als wij meer bereik hebben, zijn er meer mensen daarbuiten die weten dat wij dames zijn die gamen en die weten dat er een positieve community bestaat. Nu is het in Nederland nog niet eens zo erg, maar in landen als de VS is het nog steeds veel lastiger om een vrouwelijke gamer te zijn, omdat je dan veel meer haat over je heen krijgt.”

Jullie website is geheel in het Engels geschreven. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Atusa: “Het idee is onder andere omdat we veel meer mensen kunnen bereiken als we Engels praten. De doorsnee Nederlander spreekt ook wel Engels. Daarnaast is er een hele wereld aan gamers buiten Nederland die ook online met andere gamers in contact willen komen. Het is ook leuk om te laten zien dat girl gamers internationaal aanwezig zijn.”

Krijgen jullie eigenlijk ook mannelijke bezoekers op Girl Gamer Galaxy?
Atusa: “Ja! Haha. Wanneer we artikelen delen via social media, dan zijn er ook wel eens mannen die het artikel retweeten en liken. Ook is ongeveer 60 procent van onze volgers op Twitter mannelijk. Je zou denken met een naam als Girl Gamer Galaxy dat mannen het niet aantrekkelijk zouden vinden omdat het alleen over vrouwen gaat. Maar dat valt dus reuze mee.”

Eerder hadden jullie het over de gaming wereld van vijf jaar terug, die niet echt gericht was op vrouwen. Hoe zit dat nu, volgens jullie?
Judith: “Mij valt heel erg op dat wanneer je nu naar een event als bijvoorbeeld Firstlook gaat, dat je bijna geen boothbabes meer ziet. Toen ze er wel waren vond ik het zelf niet heel storend, maar ik dacht wel dat het leuk zou zijn als ze er ook eens een leuke gespierde man naast zouden zetten. Nu valt het me op dat ze in plaats van boothbabes vaak cosplayers hebben staan. En dat is zo veel gaver, want nu staan er echt mensen met een passie voor games. Als je het mij vraagt, is dat net zo sexy als wanneer ze in een strak t-shirtje staan.”

Atusa: “Op gamescom sprak ik de vrouwelijke
community manager
van Blizzard, die mij vertelde dat Blizzard er specifiek voor gekozen had om geen boothbabes in te zetten. Omdat zij destijds al beseften dat een groot deel van hun klantengroep vrouwelijk was. Ze wilden de vrouwelijke doelgroep niet afstoten door vrouwen neer te zetten, die alleen de mannen aanspraken. En dat is goed.”

“Als alle bedrijven er zo in staan en echt erkennen dat vrouwen ook games spelen, dan zou het in de toekomst misschien mogelijk zijn om vrouwenshirts mee te krijgen in goodiebags. In plaats van elke keer die oversized shirts die je dan vervolgens als pyjama moet gebruiken. Het zijn allemaal mannenshirts!”

Denken jullie dat de game industrie zich meer bewust is van de vrouwelijke doelgroep?
Judith: “Ik denk dat het een langzame ontwikkeling is die steeds verder komt. Het stoort me bijvoorbeeld zo erg dat game gear zo gericht is op mannen. Alles is zo hoekig en donker. Als ze een keer iets voor vrouwen doen, dan is het bijvoorbeeld een roze headset. Ik hoef helemaal geen roze headset, maar het zou leuk zijn als de vormgeving gewoon een beetje wordt aangepast. Ik wil iets wat ik mooi genoeg vind om in mijn kamer neer te zetten.”

Atusa: “Langzaamaan beginnen ze in de gaming en tech wereld wel te herkennen dat vrouwen ook dingen willen kopen, maar in sommige gevallen zijn we nog lang aan het wachten.”

Jullie zijn zelf ook gamers. Wat vinden jullie daarom van de manier waarop vrouwen voorkomen in games?
Atusa: “Ik heb altijd wel als  iemand kunnen spelen die ik echt gewoon geweldig vind. Bijvoorbeeld in Streets of Rage, echt zo’n beat ‘m up side scroller game. Ik vind die game memorabel  omdat er een vrouwelijk personage in zat, namelijk Blaze. Dit was echt zo’n tough chick die ook op straat liep en mensen in elkaar sloeg. En je hebt het nu over begin de jaren ’90 ongeveer. Voor mij was het echt mind-blowing dat ik een vrouwelijk powerfiguur kon spelen in een game en slechteriken in elkaar kon meppen, want tot die tijd was ik altijd een fictief of mannelijk wezen.”

Judith: “Ik denk dat het heel erg twee kanten heeft. Aan de ene kant merk ik persoonlijk dat ik in games, bijvoorbeeld met League of Legends, in eerste instantie toch altijd een vrouwelijk character uitkies. Waarom? Ze zijn mooi, je kan je ermee vergelijken, het is gewoon natuurlijk voor mij. Later in de game, als ik weet hoe het werkt, speel ik ook wel als man.  En ik vond leuk dat Call of Duty introduceerde dat je ook als vrouw kan spelen, dat geeft je het gevoel dat er rekening met je wordt gehouden.”

Liefde voor League of Legends

“In games als Dead or Alive kan ik er vreselijk om lachen, laat mij maar lekker vechten met zo’n babe waarvan die boobs alle kanten op springen. Ik denk verder dat Tomb Raider er een goed voorbeeld van is geworden, als je daar door de jaren naar kijkt. Ik denk dat zij nu een stuk realistischer is. Ze heeft een normaal figuur en je zou haar zo op straat kunnen zien lopen. Ik vind haar gelijk een stuk stoerder overkomen dan eerst, want ze is veel echter. Bij The Last of Us vind ik het ook zo mooi: ze is een meisje, een kind, maar ze is toch ongelofelijk stoer en sterk en een belangrijk character.”

“Ik denk ook dat het heel erg aan de game ligt. Bij League of Legends heb je hele sexy characters rondlopen aan de vrouwelijke kant, maar je hebt ook gespierde mannelijke personages. Dat hoort bij die game. Maar ik denk niet dat een vrouwelijke heldin in een per se grote borsten, een dikke kont en een slank lichaam moet hebben. Daarom houd ik van spellen zoals Skyrim, waarbij je gewoon je eigen character kan maken. Je kan ‘m dik maken, of dun, of rood haar of groen haar, weet ik veel wat. Dat vind ik leuk.”

En, tot slot, we kunnen het niet laten: wat zijn jullie eigen favoriete games en consoles?
Atusa: “Wat doe je me aan?! Uit mijn jeugd is het nog steeds Streets of Rage, die heeft zo’n indruk achtergelaten en me het gevoel gegeven dat ik niet alleen maar het kleine zusje was dat ook af en toe mee mocht spelen met de jongens. Nu kon ik ook echt met mensen gaan spelen, met een personage waar ik me echt geïnspireerd door voelde. Een stoere chick met een leren jas aan, die mannen in elkaar ramde.”

“Verder ben ik gek op World of Warcraft en ik kan nu ook heel veel indiegames gaan opnoemen. Maar ik denk dat ik altijd een plekje in mijn hart houd voor Streets of Rage. Mijn favoriete platform is mijn gaming PC en mijn favoriete console de SEGA. Daar heb ik eindeloos veel Sonic en Street Fighter op gespeeld en ik heb zelfs meiden die niet into gaming waren van de basisschool bij mij thuis uitgenodigd om Street Fighter te komen spelen. Dat was één en al button bashen, maar dat was mijn manier om toch te kunnen connecten met de meiden in mijn omgeving.

Judith: “Ik vind het heel lastig om te zeggen, maar uit mijn jeugd is dat de The Legend of Zelda serie. Ik had voor mijn verjaardag van mijn vader een Nintendo 64 gekregen en daar zat ook Ocarina of Time bij. Dat was het eerste spel waar ik zwaar verslaafd aan was. Ik speelde dat non-stop en het was zo erg dat, als ik ziek was, dat ik de thermometer tegen de kachel aanhield zodat ik dan een extra dag thuis kon blijven om dat spel te spelen.”

“Andere games waar ik vrij verslaafd aan ben geweest en waar ik veel tijd in heb gestoken, zijn Call of Duty games, vanaf Modern Warfare 2 tot en met begin van Ghosts, daarna ben ik ermee gestopt. En ik heb ook heel veel tijd in League of Legends zitten, en ook wel in World of Warcraft. En Skyrim vind ik ook heel verslavend.”

“De Nintendo 64 console vind ik een geweldig ding. Het is niet kapot te krijgen. Als kind trok ik soms die console wel eens uit de kast, of ik ging in die cassettes blazen. Het was ook geweldig dat je via een attachment aan je controller Pokémon Red op het grote scherm kon spelen, in plaats van het kleine schermpje van je GameBoy. Ik vond dat echt een legendarische console. En hij was er in leuke kleurtjes, leuk voor de vrouw in mij.”

Wil je meer weten over Atusa en Judith? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de Girl Gamer NL community en de Girl Gamer Galaxy website

Voor de optimale ervaring raadt GamerGIRL aan om dit interview op een PC te lezen en niet op een mobiele telefoon, in verband met de quotes en foto’s in dit artikel.

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

One thought on “Interview: Atusa en Judith van Girl Gamer Galaxy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *