Interview: Mirjam, shopmanager bij Game Mania

Mirjam Bakker (32) is shopmanager van de Game Mania in Groningen. Daarnaast schrijft deze dame voor de Nederlandse website Female-Gamers én is ze af en toe op de regionale radio te horen! In haar vrije tijd is ze natuurlijk vaak aan het gamen. GamerGIRL heeft met Mirjam gesproken over haar baan, haar grote liefde voor games en haar uitgebreide gamecollectie.

Dit interview met Mirjam maakt onderdeel uit van een serie interviews met dames die in de game-industrie werken. Vorige week spraken we al met Atusa en Judith van Girl Gamer Galaxy, die samen met twee andere meiden een eigen website en Facebook community voor vrouwelijke gamers runnen. Via deze interviews wil GamerGIRL laten zien dat vrouwen op allerlei verschillende manieren aanwezig zijn in de game-industrie.

Deze week zijn we in gesprek gegaan met Mirjam, manager van het Game Mania filiaal in Groningen. Deze inspirerende dame heeft een grote passie voor games, die zich onder andere uit in een uitgebreide collectie van games en consoles.

We zullen meteen maar beginnen met een grote vraag: hoe ben je eigenlijk bij Game Mania terecht gekomen?

“Ik ben direct bij Game Mania begonnen als manager, want ik had geluk dat ik net mijn papieren had afgerond voor Retail Management. Daarvoor heb ik bij Nedgame gewerkt, letterlijk een paar deuren verderop. Hier kon ik helaas niet vast in dienst komen, wat ik toen heel erg betreurde. Maar ik heb daar wel, naast mijn passie voor games, mijn passie voor retail gevonden.”

“Daarom ben ik mijn studie Retail Management gaan vervolgen, waar ik aan was begonnen toen ik bij Nedgame werkte. Deze studie heb ik in de zomer van 2010 afgemaakt. In de tussentijd had ik ook al een keertje gesolliciteerd bij Game Mania, maar daar kon ik maar voor 8 uur per week terecht, wat niet overeen kwam met de eisen vanuit mijn opleiding. Tot mijn spijt moest ik deze baan dus afslaan, waar ik erg van baalde. Ik had het gevoel dat ik mijn droombaan was misgelopen.”

“Die zomer (2010) werd ik benaderd door een regiomanager van Game Mania met de vraag of ik nog steeds interesse had in een baan. Er zou nog een filiaal bij komen in Groningen, in de Oude Ebbingestraat. Daar ben ik voor aangesteld en ik zit er nog steeds. Het is super leuk om te doen: je bent elke dag bezig met games en je adviseert mensen over wat het beste bij ze past. Het is hartstikke leuk om elke dag met het product bezig te zijn en het runnen van een winkel, dus eigenlijk mijn twee passies bij elkaar.”

Een echte passie voor games dus. Waar is deze liefde voor games eigenlijk ontstaan?

“Dat is al op zeer jonge leeftijd begonnen. Toen ik een jaar of 4 à 5 was, hadden mijn ouders een Commodore en dat vond ik echt fantastisch. Ik kan me die game avondjes echt nog herinneren, dat ik samen met mijn moeder op zo’n klein kamertje die Commodore aan het spelen was; dat was geweldig.”

“Toen ontdekte ik al gauw dat Nintendo bestond en wilde ik enorm graag de NES hebben. Ik verheugde me er destijds zo op, dat ik deed alsof ik er al een had. Dan ging ik voor de televisie zitten en deed ik net alsof ik hem aan het spelen was, zo graag wilde ik er een. Het was dan ook echt fantastisch toen ik er eenmaal een had. Elke keer dat we naar een speelgoedzaak gingen, had ik gezorgd dat ik wat geld had gespaard, zodat ik weer een game kon kopen.”

“Dat is eigenlijk zo doorgegaan en op een gegeven moment stap je dan steeds over naar een wat betere spelcomputer, maar tot mijn spijt deed ik altijd mijn voorganger weg. Toen ik een jaar of 17 was, ben ik alles wat ik vroeger had beetje bij beetje weer gaan verzamelen. Alle games die ik toen speelde en als kind in bezit had, heb ik weer teruggekocht via marktplaats en tweedehands winkeltjes. Ik probeerde alles terug te kopen en dat is gelukt, want ik heb mijn verzameling flink weten uit te breiden. Daarnaast vind ik het nog steeds heel erg leuk om retrogames te verzamelen en om games aan te schaffen die misschien ooit zeldzaam zullen worden.”

Wow, een fan vanaf het begin dus. Heb je ook altijd al met games willen werken?

“Ja, dat is altijd wel mijn droom geweest. Voordat ik bij Nedgame ging werken, leek het me altijd tof om überhaupt met games te werken. Of om zelf een gameshop te hebben. Ik ben tijdje bezig geweest om een gameshop op te zetten, maar als leek was daar weinig beginnen aan. Toen kwam Nedgame op mijn pad en dat heeft mijn kansen wel verrijkt. Hoewel ik altijd al met games wilde werken, dacht ik dat het een ver-van-mijn-bed show was. Uiteindelijk viel dat best mee.”

Zijn er eigenlijk nog meer vrouwelijke managers bij Game Mania in dienst?

“Toevallig zijn er best wel wat bij Game Mania, ik zou er zo wel vijf kunnen opnoemen. Toen ik er kwam werken was dit wel minder, maar toen waren er überhaupt weinig meiden in dienst. Nu staat er sowieso in elk filiaal wel een dame, of dat nu een manager of verkoper is. Dat is heel erg veranderd, ik vind dat een goed ding. Gamen is voor iedereen, niet alleen voor mannen.”

Daar is GamerGIRL het zeker mee eens. Zie je eigenlijk ook een toename in het aantal vrouwelijke klanten?

“Ik zie wel een toename in vrouwelijke gamers. Ik denk dat de verdeling redelijk fifty-fifty aan het worden is op dit moment. Ik zit nu tien jaar in die gamewereld en ik zie dat verschil wel echt, want tien jaar geleden was het een hele andere tijd dan nu. Die ontwikkeling vind ik mooi om te zien.”

Naast je baan bij Game Mania ben je ook actief voor de website Female-Gamers. Wat doe je daar precies en doe je verder nog dingen buiten je baan?

“Ik doe nu ongeveer 1 à 2 reviews per maand voor Female-Gamers. Daarbij ben ik ongeveer een keer per maand op de regionale radio te horen hier in Groningen. Daar bespreek ik, in stukjes van ongeveer 6 tot 8 minuten, de laatste games die ik heb gespeeld of de laatste trends. Dat doe ik nu ongeveer een jaartje en met veel plezier.”


Mirjam bespreekt (rond 25:30) het laatste gamenieuws in de Wie Wa Woensdagshow op OOG radio.

Speel je zelf vooral games uit een bepaald genre? 

“Ik speel eigenlijk van alles en nog wat. Wat ik echt niet leuk vind, zijn vechtgames als Tekken of Dead or Alive, daar heb ik niks mee. Ik speel het liefst een avonturengame of RPG als Fallout en Skyrim, maar ik speel ook racegames, FIFA en shooters, van Battlefield tot Rainbow Six Siege en van Ghost Recon Wildlands tot Destiny, een van mijn favorieten. Ik heb veel favoriete games en ik vind eigenlijk heel veel leuk.”

Veel verschillende games dus. Maar heb je ook één echte favoriet?

“Het is wel heel moeilijk, maar als ik drie favoriete games zou moeten noemen, dan zijn dat wel de Fallout serie (3 en 4), Skyrim en Destiny. Die laatste speel ik nog steeds. Assassin’s Creed vond ik ook heel tof, ik heb ze allemaal gespeeld. Verder houd ik van Uncharted en The Last of Us. Simulatiegames vind ik ook leuk. Als ik echt een shooter zou moeten noemen kies ik Battlefield, vooral 4 en 1 vind ik heel erg tof. Op dit moment speel ik Ghost Recon Wildlands en af en toe tussendoor een paar potjes Battlefield 1. Ook heb ik al een goed begin gemaakt aan Horizon Zero Dawn.”

Op welk platform speel je tegenwoordig het meest? 

“Ik speel meestal op PlayStation, want ik vind de interface, controller en community allemaal net wat fijner. Wat ik heel leuk vind aan PlayStation is om trophies te halen, vooral platinum trophies. Het is een extra aanzet om meer uit de game te halen.”

“Als kind ben ik  begonnen bij Nintendo en naarmate ik ouder werd, leek het alsof de consoles qua volwassenheid en games met me mee groeiden. Ik begon met NES, toen kwam de N64, daarna de PlayStation, toen kwam er de PlayStation 2, daarna kreeg ik de Xbox. Toen kwam de Xbox 360 en vanaf dat moment wilde ik echt alles weer gaan terug sparen om mijn verzameling op te bouwen.”

Oké, nu zijn we echt benieuwd. Hoe ziet die verzameling van je er uit?

“Ik heb nu de PS4 Pro met PlayStation VR, de Xbox One, de PlayStation 3 en de Xbox 360, de Wii U en de Wii, de GameCube en allerlei oude dingen zoals de N64, de SNES, de NES, de PlayStation, de SEGA en de eerste Xbox. Van alle PlayStations heb ik elk model, dat is een beetje een dingetje. Ook heb ik de Mini NES staan. Handhelds heb ik eigenlijk ook allemaal, van de GameBoy Advance SP heb ik drie verschillende edities. Ik heb een PS Vita, een New Nintendo 3DS en een plankje met amiibo’s. Ook heb ik wat collector’s edities van bepaalde games, waaronder Skyrim. Dit is een van mijn favoriete games en ik wilde echt dat beeld hebben met die draak erop.”

Wow, dat is wel een erg toffe verzameling! Nog even terug naar de games zelf: we zien de laatste tijd steeds vaker vrouwen in de hoofdrol staan in games. Wat vind jij hier van?

“Ik vind het een goede ontwikkeling. Ik begrijp het ook vanuit de ontwikkelaars. Ze zien dat er een breder publiek is voor hun games en het is dan erg voor de hand liggend om ook vrouwelijke personages aan de games toe te voegen. Het is dan maar net wat je zelf wil: je kan kiezen om als vrouw te spelen, maar je kan natuurlijk ook kiezen om met een mannelijk personage te spelen.”

“Soms merk je wel dat mannelijk personages betere eigenschappen dan vrouwelijke personages, maar dat is niet in elke game zo. In Call of Duty heb je dat bijvoorbeeld niet en daar ben ik wel gewoon een vrouwelijk personage. Dat vind ik leuk, zo kunnen medespelers ook zien (als iedereen zich daaraan zou houden) wie er allemaal vrouw is. Het hele idee dat vrouwen niet gamen, mag ook wel eens een keer voorbij zijn.”

Als je de keuze krijgt, kies je er dan zelf voor om een vrouw te spelen in een game? 

“Als het qua eigenschappen en kracht in een game niks uitmaakt, dan denk ik dat ik toch altijd wel een vrouwelijk personage kies. Je wil even ontsnappen aan de echte wereld, maar je game personage ligt toch wel weer dicht bij jezelf. In Skyrim en Fallout ben ik een vrouw, in Call of Duty speel ik met een vrouwelijk personage en met Ghost Recon ben ik ook een vrouw. Als ik een game moet spelen waarin een man in de hoofdrol staat, dan maakt dat me natuurlijk helemaal niks uit. Dan denk ik daar niet eens over na. Maar als ik de keuze krijg, kies ik wel voor een vrouw. Simpelweg omdat ik ook een vrouw ben.”

“Ik vind het wel goed dat je vaker de keuze krijgt, want het hele taboe rond vrouwen die gamen en het idee dat gamen niks voor ze is, mag wel eens doorbroken worden. Gamen is voor iedereen en we zitten allemaal met hetzelfde doel een potje te gamen: even ontsnappen aan de echte drukke wereld die je overdag hebt. Veel plezier maken, dat is het doel lijkt mij.”

Mirjam was deze week ook te gast bij het programma RTL Live om te praten over games. De uitzending is hieronder terug te kijken:


Voor de beste ervaring raadt GamerGIRL aan om dit interview op een PC te lezen en niet op een mobiele telefoon, in verband met de opmaak van dit artikel.

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *