Interview: Sakuraflor

Sakuraflor is een half Nederlands, half Spaanse cosplayer, die binnen iets meer dan een jaar tijd al meer dan vijfduizend volgers op Facebook heeft weten te verzamelen. GamerGIRL ging met Sakuraflor in gesprek over haar passie voor cosplay, haar enthousiaste fanbase, hoe je omgaat met online haters en tips voor beginnende cosplayers!

Dit interview met Sakuraflor maakt onderdeel uit van een serie interviews met dames uit de game-industrie. Eerder spraken we onder andere al met game-ontwikkelaar Brie Code en Game Mania manager Mirjam Bakker. Via deze interviews wil GamerGIRL laten zien dat vrouwen op allerlei verschillende manieren aanwezig zijn in de game-industrie.

Deze week zijn we in gesprek gegaan met cosplayer Sakuraflor. Samen met haar cosplayteam Team Chaos is ze vaak op conventies te spotten, zoals Dutch Comic Con. Fans van Overwatch zullen wellicht al bekend zijn met haar cosplay: zo heeft ze eigenhandig al een hoop verschillende heroes gecosplayed én kwam ze zelfs terecht in de Cosplay Spotlight op de launcher page van de game zelf!

Je hebt inmiddels al meer dan vijfduizend volgers op Facebook verzameld én je hebt een hele hoop toffe cosplays op je naam staan, maar hoe is je interesse in cosplay eigenlijk ontstaan?

Deathstrike en Sakuraflor als Reaper en Tracer

“Ik ben ongeveer drie jaar geleden begonnen als artist en toen tekende ik veel manga en anime. Een vriendin van mij had me toen verteld over cosplay en ik wilde het een keertje proberen, dus toen ben ik voor het eerst gaan cosplayen. Mijn allereerste cosplay was Lucy Heartfilia van Fairy Tail en ik had mijn vriend ook zo ver gekregen om Natsu (Fairy Tail) te cosplayen, inclusief zijn roze haren, haha. In het begin kocht ik mijn kostuums, maar naarmate ik het vaker deed wilde ik ze zelf gaan maken. Toen ontmoette ik Deathstrike, een van mijn team members, die mij echt super veel geleerd heeft. Zo is het een beetje begonnen.”

Samen met Deathstrike vorm je nu een cosplayteam, toch? Hoe is dat tot stand gekomen?

“Dat klopt, het team heet Team Chaos cosplay. We zijn nu een jaar bezig en sindsdien is de cosplay ook echt werk voor ons geworden. De samenwerking begon met het spel Overwatch: toen de trailer van Overwatch uitkwam was ik echt helemaal weg van Tracer en Deathstrike wilde heel erg graag Reaper doen. Stukje bij beetje begonnen we met Blizzard te werken en werden we ook gevraagd voor evenementen. Toen zijn we eigenlijk echt professioneel te werk gegaan, met het maken van kostuums en ingehuurd worden voor promoties.”

Wacht, wat? Jullie werkten samen met Blizzard? 

“Ja, we hebben op verschillende gelegenheden met Blizzard gewerkt. Toen Overwatch nog niet uit was, had Deathstrike zijn Reaper kostuum al af. Ik was halverwege met mijn Tracer. We werden toen door Blizzard gevraagd om bij het Overwatch gedeelte van een game evenement te staan om mensen aan te trekken. Daarna, toen mijn Tracer kostuum wel af was, stonden we op de releaseparty van Overwatch. Wij wisten helemaal niet wat dat inhield, maar het bleek mega exclusief te zijn. Er waren allemaal bekende mensen en zelfs voetballers, en ik kende er helemaal niemand. Ik heb letterlijk tegen Willie Wartaal gezegd: ‘Goh je hebt geluk, je mag vandaag met mij op de foto!’ Die man kwam niet meer bij, hij zei: ‘Ja ik wil al de hele avond met je op de foto, wat leuk dat je het zegt!’ Later die avond keek ik op Twitter en toen zag ik het pas…. Dat was echt heel erg, haha.”

Haha, oeps! Jullie zijn wel vaker op evenementen te vinden, naar wat voor conventies gaan jullie allemaal?

“Vroeger gingen we alleen naar Nederlandse conventies, maar sinds we als Team Chaos begonnen is daar verandering in gekomen. We zijn het afgelopen halfjaar op uitnodiging bij Blizzcon geweest in Amerika en daarnaast zijn we naar Egypte geweest, als juryleden en special guests bij Maker Faire Cairo. Verder zijn we nog naar Japan, Duitsland, België en Engeland geweest. Wij werken nu ook met Dutch Comic Con samen als cosplayers en om de cosplay competities te organiseren, dit gaan we de aankomende twee edities weer doen.”

Wow, Blizzcon? Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen? 

“Na de launchparty van Overwatch hebben we vaker met Blizzard gewerkt voor verschillende evenementen. Het event in Amerika had niet rechtstreeks met het board van Blizzard te maken, maar met de werknemers zelf. Zij zagen onze kostuums en hadden eigen initiatief genomen, want Blizzard laat eigenlijk niet zo snel cosplayers overvliegen. Dat was heel tof om te zien.”

Sakuraflor in de Overwatch Cosplay Spotlight

“Net voordat we naar Amerika gingen, had ik mijn Ana cosplay afgemaakt van Overwatch. Die hadden ze op de launcher page gezet van het spel zelf. Als je Overwatch opende, stond mijn foto daar als cosplay spotlight. Dat was echt gek! Toen we op de Blizzard campus waren, kwamen we op een gegeven moment in de ruimte terecht waar ze de PR bespreken voor Overwatch en dus ook de launcher page. Toen ik daar binnenkwam, vertelden ze me dat ze heel veel over mij gesproken hadden. Dat was super apart, maar wel heel erg leuk.”

 

Jullie zijn nu vooral bezig met Overwatch cosplay, zijn jullie nog van plan om hier lang mee door te gaan?

“Ik ben nu bezig met Sombra en dat is, als het goed is, het laatste kostuum dat ik zelf ga doen van Overwatch. Tot nu toe heb ik Ana, Mei, D.Va, Widowmaker en Tracer gedaan. Ik wilde Sombra graag nog doen omdat ze heel erg past bij mijzelf en mijn afkomst, maar daarna willen we ook wel overstappen naar een ander spel zoals League of Legends of Warcraft. We maken wel heel veel commissies voor Overwatch, omdat het gewoon heel erg gewild is. Dat zullen we sowieso wel aanhouden, maar Sombra zal voorlopig even de laatste cosplay zijn van Overwatch. Ik geloof dat we samen al meer dan de helft van de personages hebben gedaan. Dus het is tijd om iets anders te doen.”

Sakuraflor als D.Va, Ana, Tracer en Widowmaker

Zo, dat zijn een hoop Overwatch personages. Vind je de kostuums maken ook het leukste aan wat je doet, of is er iets anders wat je leuker vindt?

“Vroeger vond ik het altijd het tofste dat ik het personage mocht maken, maar tegenwoordig gaat het voor mij om de mensen; de reacties van de fans en de mensen om je heen. De fanbase die wij hebben, is zo lief en zo leuk. Ik maak nu vaker kostuums, niet alleen omdat ik de personages leuk vind, maar ook om het aan de fanbase te laten zien. En hierdoor worden mensen weer gemotiveerd. Dan krijgen we berichten als ‘Dit is zo’n inspiratie’ of ‘Jullie zijn zo tof’, en dat maakt het gewoon. Dan maakt het niet eens meer uit of je er geld mee verdient of niet. Het klinkt heel cheesy, maar het is echt zo belonend.”

“Met alle fans die je krijgt, krijg je er natuurlijk ook haters bij en het is wel lastig om daar omheen te komen. Ik ben een erg emotioneel persoon, dus voor mij is dat soms best wel zwaar. Daarom blijf ik altijd een beetje weg van zulke anonieme sites. Maar als je dan comments krijgt van fans die zo lief zijn, dan maakt het niet uit hoe je je voelt: elke dag begin je gewoon goed. Voor mij is het anders dan de andere team members. Ik ben de persoon die echt achter de social media zit: ik reageer op alles en iedereen, dus ik zie ook alles wat er gezegd wordt over ons en wat mensen van ons vinden. En dat is zo mooi om te zien.”

Over die haters gesproken, waar je het net over had. Heb je daar veel last van?

Image may contain: 1 person, smiling, standing and text
Sakuraflor met Cosplay(ers) Against Bullying Nederland

“Ik houd me er gewoon buiten, met name omdat ik er niet zo goed tegen kan. Meestal gebeurt het ook op anonieme websites waar je eigenlijk niks aan hebt. Ik heb er eigenlijk nooit veel last van gehad toen ze het hadden over de cosplay en over kostuums, dat vond ik allemaal nog niet zo erg. Wij doen ook gewoon ons best en je staat er als team achter. Maar er was een periode waarin ze een directe aanval op mij begonnen, over mijn art. En ik moet zeggen, die deed wel echt zeer. Ik ben nog steeds erg onzeker over mijn art: ik doe het veel minder dan mijn cosplay en het is heel erg persoonlijk. Het zijn echt je emoties op papier en als je daarop aangevallen wordt, is dat wel echt pijnlijk.”

“Ik heb toen een artpiece gemaakt, als een reactie op die persoonlijke aanval. Het is heel moeilijk: ga je er op in of niet? Ik ben niet iemand die andere mensen gaat haten voor wat ze hebben gezegd. Het enige wat ik ermee wilde zeggen, is: ‘Kijk uit met wat je zegt, want het kan echt veel schade doen’. Ik wist ook dat er heel veel mensen waren die met hetzelfde probleem zaten, het is iets wat je heel veel tegenkomt op social media. Dus wilde ik die artpiece maken om mensen gerust te stellen: zelfs wij maken het mee. Mensen kunnen naar mij toe komen als ze ergens mee zitten. We zijn niet de enigen en zo lang je er niet over praat, kan je het ook niet kwijt. Dat is wel heel belangrijk geweest voor mij. Ik ben daarna ook meer bezig geweest met bullying binnen cosplay en de organisaties die daarvoor staan.”

Dat is een mooie boodschap. Om weer even terug te komen op je cosplay; wat is eigenlijk je favoriete cosplay tot nu toe?

“Dat is Tracer, van Overwatch. Het is niet mijn favoriet als in het beste kostuum dat ik ooit heb gemaakt, maar het is mijn favoriet omdat ik gewoon 100 procent het personage ben; als ik me verkleed als Tracer, dan hoef ik niet anders te doen. Zij is echt zo irritant druk, het is precies zoals ik ben. Elke keer dat ik verkleed als haar ben en mensen leer kennen, of als ik op conventies ben, dan zeggen mensen ook echt van: ‘Oh my god, you’re so Tracer!’.”

En welk personage wil je écht nog graag cosplayen?

“Ik wil graag nog samen met mijn vriend Tyrael en Auriel van Diablo volledig cosplayen. Dat is de gaafste koppel cosplay die je kunt doen, dus dat zou toch wel echt de dream cosplay zijn. Maar er zijn zoveel projecten die we nu doen, dus ik denk niet dat het voorlopig op de planning staat.”

Heb je ten slotte nog tips voor mensen die graag met cosplay willen beginnen?

Sakuraflor als Farah (Prince of Persia). Foto: Elbably Photography

“Sowieso moet je iets kiezen waar je echt een passie voor hebt. Dus kies een personage dat echt bij je past. Dat ga je nodig hebben als je het zelf wil gaan maken, want er gaan zo veel dingen fout. Altijd. In het begin gaat het nooit goed, en dat is ook een goede tip: geef niet gelijk op. De eerste keer zal het sowieso fout gaan.”

“Ook als je het niet zelf maakt, raad ik aan om een personage te kiezen waarmee je je wel een beetje identificeert. Wanneer je het draagt ga je dat personage willen zijn: je gaat je zo gedragen. Als je al een soort van link met het personage hebt, dan is het zo veel makkelijker en zo veel leuker. En je moet vooral heel veel plezier hebben, dat is hoe je het het verste schopt. Je moet het niet doen voor andere redenen, bijvoorbeeld om populair te worden. Wees ook vooral niet bang anderen om advies te vragen, ook al zijn het ‘grote’ cosplayers. Eigenlijk zijn het allemaal gewoon toffe mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Je kan het altijd gewoon proberen: niet geschoten is altijd mis, toch?”

Wil je meer weten over Sakuraflor en Team Chaos? Je kan haar vinden via de Facebookpagina Sakuraflor Arts and Cosplay of via Team Chaos Cosplay. Als je benieuwd bent naar de art van Sakuraflor kan je ook een kijkje nemen op haar website of Deviantart.

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *