Review: Mario Kart 8 Deluxe

Sinds kort kunnen we aan de slag met Mario Kart 8 Deluxe op de Nintendo Switch. Deze uitgebreide versie van Mario Kart 8 zit bomvol met content en staat garant voor urenlang co-op plezier. Voor een uitgebreide blik op wat deze geüpgradede versie allemaal brengt, kan je terecht in deze Mario Kart 8 Deluxe review.

Mario Kart 8 verscheen eind mei 2014 voor de Wii U, inmiddels al bijna drie jaar geleden. Nu is er een verbeterde versie uitgekomen voor Nintendo’s nieuwste platform, de Switch, die alle DLC inbegrepen heeft plus wat extra toevoegingen. Denk hierbij dus aan extra personages en extra banen om op te racen, maar ook nieuwe toevoegingen die niet te krijgen waren in de standaardversie van Mario Kart 8.

Zo heb je bijvoorbeeld speelbare personages als Link uit de The Legend of Zelda DLC, of de Splatoon karakters die exclusief voor de Switch versie zijn toegevoegd. Ook de banen zelf lenen veel uit andere Nintendo franchises, zo zien we onder andere een Animal Crossing baan langskomen. Daarnaast zijn er weer verbeterde versies van oude Mario Kart banen van de partij. Al deze cross-overs zijn erg tof, want je kan zo allerlei verschillende franchises met elkaar combineren tijdens het spelen. Eén grote Nintendo franchise schittert hierbij echter in afwezigheid, namelijk Pokémon. Een gemiste kans, want het zou enorm tof geweest zijn als Nintendo hier ook aandacht aan had geschonken.

Boordevol content

Iets dat opvalt aan Mario Kart 8 Deluxe, is dat je over een hele hoop content beschikt zodra je de game voor het eerst opstart. Al de eerdergenoemde personages en racebanen moeten namelijk niet eerst ontgrendeld worden, zoals meestal het geval is, maar zijn meteen al speelbaar. Aan de ene kant is dit tof, want je kan meteen al met je favoriete personages op allerlei verschillende tracks racen zonder dat je dit eerst hoeft vrij te spelen. Maar aan de andere kant neemt het wel deels het gevoel van voldoening weg, want het is juist tof om hiernaartoe te werken.

Nintendo heeft dit deels opgelost via de aanpassingen die je aan je voertuigen kan doen. Deze zijn namelijk wel vergrendeld en hoe meer punten je verzamelt, hoe meer aanpassingsmogelijkheden je vrijspeelt. Denk hierbij aan nieuwe karts of motoren, nieuwe banden en nieuwe gliders. Ook zit er nog één vrij te spelen personage in de game verstopt. Alsnog heb je dus wel een doel om naar te streven, maar wel in iets mindere mate.

Urenlang co-op plezier

Maar dan moeten we ook eerlijk zijn: daar speel je Mario Kart niet puur voor. Een van de meest belangrijke elementen is natuurlijk het geweldige co-op plezier (en soms geruzie) dat je met de game kan beleven. Op de Switch is dit natuurlijk niet anders, en de game kan met meerdere spelers tegelijk gespeeld worden via de lokale multiplayer. Op één Switch kunnen tot vier spelers tegelijk racen, maar wanneer iedereen een eigen Switch meeneemt kan je zelfs met acht spelers tegelijk racen. Ook kan je samen met een vriend of vriendin online tegen andere spelers de strijd aan gaan.

Dit loopt allemaal prima en vrijwel zonder problemen. Maar één ding dat wel beter had gekund, is de manier waarop het scherm door de helft gesneden is bij een race met twee personen. Bij normale split-screen games gebeurt dit horizontaal, maar in Mario Kart 8 Deluxe is dit verticaal. Dit is niet erg praktisch, aangezien je zo een groot deel van de baan over het hoofd ziet. Het zou fijn zijn als je dit naar wens kon aanpassen, maar dat is helaas niet mogelijk.

Ingestoken op alle leeftijden

Een andere enigszins aparte keuze, is om de Smart Steering functie standaard aan te zetten op de Nintendo Switch. Deze functie zorgt ervoor dat de game zichzelf eigenlijk bestuurt, waardoor je bijvoorbeeld niet van de baan af kan rijden. Je zou het kunnen vergelijken met de opgevulde gleuven aan de zijkant tijdens een potje bowlen.

Voor de jongere of minder ervaren spelers is dit prima en Nintendo komt met deze functie alle leeftijden en speelstijlen tegemoet. Toch is het gek dat deze functie standaard aan staat, want als je er niet van op de hoogte bent sta je raar te kijken wanneer je kart opeens zijn eigen leven lijkt te gaan leiden. Gelukkig is deze functie gemakkelijk uit te schakelen. Hetzelfde geldt voor de Auto Accelerate functie, waarbij het gas geven automatisch gaat en je dus alleen hoeft na te denken over het sturen van je voertuig en het belagen van je tegenstanders met items. Prima voor de jongere spelers, maar voor de wat meer ervaren Mario Kart spelers zijn het functies die zo snel mogelijk uitgeschakeld worden.

Vernieuwde Battle Mode

Mario Kart 8 Deluxe beschikt daarnaast nog over een Battle Mode, waarin je op een andere manier de strijd aan kan gaan. Op dit gebied is vrij veel veranderd ten opzichte van de eerder verschenen Wii U versie, want nu gaan spelers elkaar weer in echte arena’s tegen het lijf. Er zijn hiervoor maar liefst acht nieuwe arena’s toegevoegd, samen met een aantal verschillende spelmodi, zoals Bob-omb Blast waarbij je met behulp van bommen elkaars ballonnen moet laten knappen.

Prachtig totaalpakket

Mario Kart 8 Deluxe is een geweldig totaalpakket met al het goede dat Mario Kart te bieden heeft. Je krijgt de keuze voorgeschoteld uit een grote selectie aan personages en racebanen, waarbij (co-op) plezier gegarandeerd is. De uitdaging wordt erin gehouden door spelers aanpassingsmogelijkheden voor hun voertuigen te laten vrijspelen. Deze toffe racegame is een zekere aanrader voor iedere Nintendo Switch bezitter, en de paar kleine nadelen kunnen dan ook niet opwegen tegen de vele pluspunten.

Eindoordeel: 8.5

Laura
Oprichter van GamerGIRL. Kan urenlang doorpraten over de filosofie van BioShock, is een groot Mass Effect-fan en heeft een obsessie met haar PS Vita. Heeft behalve games ook een zwak voor films, televisieseries, gadgets en muziek.
Laura on EmailLaura on FacebookLaura on LinkedinLaura on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *